SÂMİHA AYVERDİ VE AZİZE CAFERZADE’NİN TARİHÎ ROMANLARININ ANLATIM TEKNİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
(EXAMINING THE HISTORİCAL NOVELS OF SAMİHA AYVERDİ AND AZİZE CAFERZADE FROM THE POINT OF NARRATIVE TECHNIQUES )

Yazar : Murat Değer    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 13
Sayfa : 125-139
    


Özet
Sâmiha Ayverdi ve Azize Caferzade tarihî roman yazarı olarak Türkiye ve Azerbaycan edebiyatlarında önemli bir yere sahiptirler. Çünkü romanlarında klasik doğruları sorgulamışlar, psikolojik ve sosyolojik tahlillerde bulunmuşlar, olaylara kendi bakış açılarından yeni yorumlar getirmişlerdir. Geleneksel anlatım tekniklerinin yanında bilinç akışı, iç monolog, mektup, diyalog, diyalektik, alıntı, geriye dönüş gibi modern romanın anlatım tekniklerini de başarıyla kullanarak Türkiye ve Azerbaycan edebiyatlarında modern tarihî romana geçişte önemli bir rol oynamışlardır.

Anahtar Kelimeler
Sâmiha Ayverdi, Azize Caferzade, tarihi roman, anlatım teknikleri, Azerbaycan edebiyatı, Türk edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat.

Abstract
Samiha Ayverdi and Azize Caferzade, as historical novel writers, have important places in Turkish and Azerbaijan Literatures. Because they interrogated the classical truths, made psychological and sociological analysis sand brought new point of views to the events. They played an important role in the progression of modern historical novel in Turkish and Azerbaijan Literature by successfully using the modern novel techniques such as stream of consciousness, interior monologue, letter, dialogue, dialect, excerpt and flashback.

Keywords
Samiha Ayverdi, Azize Caferzade, historical novel, narrative techniques, Azerbaijan Literature, Turk