SABAHATTİN ALİ’NİN KAĞNI HİKÂYESİYLE NÂZIM HİKMET’İN KUVAYI MİLLİYE DESTANINDA KAĞNI ÖĞESİ ETRAFINDA KİMİ METİNLERARASILIKLAR
(SOME SIMILARITIES ABOUT THE ITEM OF KAĞNI IN THE EPIC OF KUVAYI MİLLİYE BY NAZIM HİKMET TOGETHER WITH THE STORY OF KAĞNI (THE TUMBREL) BY SABAHATTİN ALİ )

Yazar : Cafer Gariper    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 14
Sayfa : 81-90
    


Özet
Daha önce sanat eseri ortaya koyan ve yaşça daha büyük olan yazar ve şairler kimi zaman daha genç yazar ve şairlerden etkilenir. Nâzım Hikmet’le Sabahattin Ali arasında da Kağnı hikâyesiyle Kuvayi Milliye destanı çerçevesinde böyle bir ilişkiden söz etmek mümkündür. Bu yazıda Sabahattin Ali’nin Kağnı hikâyesinin bir kesitinden izler taşıyan Kuvayi Milliye destanı metinlerarasılık çerçevesinde etki, gizli alıntı, aşırma/intihal konuları bağlamında sorgulanmakta, kimi görüş ve varsayımlarda, çıkarımlarda bulunulmaya çalışılmakta, küçük bir metin kesiti çevresinde sanatın/edebiyatın temel problemlerinden biri tartışmaya açılmak istenmektedir.

Anahtar Kelimeler
Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Kağnı, Kuvayi Milliye, metinlerarasılık, bilinçaltı anımsama.

Abstract
The authors and the poets, who have presented a work of art before and who are elder, are sometimes impressed by the authors and the poets who are younger. It is possible to talk about the connection between Nazım Hikmet and Sabahattin Ali within the frame of the epic Kuvayı Milliye and the story Kağnı. In this article, the epic of Kuvayı Milliye that bears traces from a section of the story Kağnı by Sabahattin Ali has been discussed in terms of the issues of impression and plagiarism within the frame of intertextuality, some opinions, assumptions and inferences are tried to be produced, one of the basic problems of the art/ literature is desired to be opened to discussion around the section of a small text.

Keywords
Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Kağnı, Kuvayi Milliye, intertextuality, remembering the subconscious.